Efterrätt som smakade smaskens...

Måndag igen, helgen går verkligen fort, särskilt när alla är samlade och man vill att det ska så vara ett tag ;) I veckorna är det bara jag o dottern som äter middag ihop (maken jobbar seeent).



Jag tycker det är kul att tända ljus o göra det mysigt fastän det bara är vi två...Vi kan sitta o prata lääänge efter att vi ätit upp maten. Det är så trevligt att höra hur hennes dag har varit o lite killsnack osv. blir det ju med ;) Fast idag blev det inte så, nej idag var det en pojke med hem (en ny version ;) o de hälsade bara (ja vad trevliga de flesta ungdomar är, han tog i hand o presenterade sig...det ger alltid ett bra intryck) o smet in på hennes rum. Det verkar även som killar ( inte mina ) äter väldigt lite, eller är de bara lite blyga, för det är än så länge ingen av killarna som varit hemma hos dottern, som tackat ja till mat ;) Annat är det med killarnas kompisar, de äter mer än gärna när man bjuder dem...

Helgens middagsbjudning gick bra, dottern gjorde efterrätt...



Crème brûlèe i långa lass blev det...Det var första gången vi (dottern mest, jag hjälpte till lite) gjorde det, o första gången jag åt det oxå, det blev väldigt gott...



Flickan som lekte med elden ;)

Ha en fin vecka

/kram


En härlig helg framför mig :)

Idag blir det verkligen Fredagsmys, bägge killarna kommer hem, så vi är samlade hela familjen, o det har vi inte varit på en månad....så glad är jag :) Äldste killen o hans flickvän kom redan vid 1-tiden så vi har suttit vid köksbordet o pratat (o käkat godis) hela eftermiddagen ;) Mellankillen kommer inte förrns 18.40, så jag har förberett maten, blir bakpotatis med lite olika fyllningar...smaskens.

Det blev ännu en skidtur igår, 8 km, så denna veckan (o den är ju inte slut än, räknar med två turer till :) har jag stått på skidor i 2,5 mil...så gött det känns. Måste bara vara nogrannare med vallningen, igår var det lite väl bakhalt så jag sträckte mig i ljumsken...Tanken är en skidtur imorgon förmiddag innan mina föräldrar kommer hit på middag, bra med bjudmat som kan förberedas :)

Ha en toppenhelg mina vännner

/kramar



Ljusmys...dessa golvljusstakar tänder jag så ofta jag kan/vill, de är så fina i all sin enkelhet tycker jag :)



Träningsvärk är ett ganska skönt ont ;)

Denna veckan har varit bra ur rörelsesynpunkt ;)...Vi skidade ju 7 km i Måndags, sen blev det en kvällspromenad med hunden. Igår blev det över två timmars promenad då jag gick med kompisen C, o när man har sällskap (mänskligt) så kan man gå hur långt som helst o prata...Idag blev det förutom hundpromenad en 1 mil lång skidtur...kan säga att jag sover gott om nätterna (o kvällarna vid tv:n slumras bort)...

Ikväll ville dottern att vi skulle "göra något"...hm, då blir det rätt ofta att vi bakar något smarrigt tillsammans :) Vi provade (inte smakprovade, jag i alla fall, har varit jätte"duktig" denna veckan o inte  ätit något onyttigt) något nytt som verkade väldigt gott... Jordnötter o choklad kan ju inte bli så fel..eller?





Här kommer receptet om någon blir lite sugen ;)

25 g smör el margarin
200 g jordnötssmör (nu hade vi ingen hemma utan gjorde en själva av 200 g jordnötter (osaltade), matolja, saft av pressad citron. Skölj jordnötterna om de är saltade. Kör dem sedan i en mixer tills det blir en grynig massa. Tillsätt olja i en fin stråle medan mixern är igång. Fortsätt tills massan slutar klumpa sig, men sluta innan den blir för rinnig. Smaka av med salt o citronsaft.)
2 dl strösocker
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao

Smör o bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret och blanda därefter ner sockret. Tillsätt ett ägg i taget o rör noga. Blanda mjöl, bakpulver o kakao o rör ner blandningen i jordnötssmeten. (vi gjorde allt i kitchen aiden, den har fått jobba hårt sedan den flyttade in ;). Häll smeten i formen och grädda i drygt 12 min i 200 g. Låt svalna.

Kokostäcke
100 g ljus blochchoklad
1 dl kokosflingor (jag rev ljus blockhoklad över istället för det är inte så många fler än jag som gillar kokos i familjen)
Smält chokladen över vattenbad o rör ner kokoflingorna. Bred ett lager på toppen av kakan, låt stelna...
Får lita på dottern att den var god..

Ha en skön kvälll
/kramar

Första skidåkningen i år...

Det har väl aldrig hänt att jag varit i Älmhult utan att besöka Ikea...men någon gång ska väl vara den första :) Vi körde de 5 milen till Älmhult för att köra skidor...o det var det värt. Vi har bokat en tripp till Långberget om några veckor så vi ville ju självklart prova våra nya skidor innan dess...O, ja, de funkade finfint. Bra glid, fast lite bakhalt, men 7 km körde vi, o det känns i kroppen kan jag säga, det är ju ett år sen sist. Men så kul det var... :)



Här står jag, trött men glad. Så kul....såklart vurpade jag en gång, det hör nog till ;)



Skidorna som tog mig 7 km :)



I mål (typ)...De hade lite mer snö än vad vi har, hoppas på ett rejält snöfall så de spårar på lite närmare håll...

/kramar på er

Åh...äntligen, jag är så glad...

Åh vilken härlig morgonpromenad jag tog idag. Gick klockan halv 9 hemifrån o gick bla genom detta landskapet :)





Ni som "känner" mig vet att jag är överlycklig nu...Såååå underbart vackert, solen skiner o humöret är på topp. Maken står i tvättstugan (ja den nystädade;) o vallar skidorna för kaaaanske kan vi ta en tur i spåret imorgon om det blir spårat...hoppas.

Nähä, nu måste jag se till att mellankillen kommer upp...han är o har alltid varit fantastiskt duktig på att sova ;) Vi ska nämligen hem till syrran för en heldag med ungarna o vännen P som kommer från stan....Syster bjuder på middag o säkert god fika, så jag har en trevlig dag framför mig :)

Ha en skön Söndag
/soliga kramar :)

En bok som väntar...

Förutom en snygg o användbar stickad klänning fick jag av barnen i julklapp (o "svärdottern") en bok... Den ligger här o väntar på att jag ska börja läsa i den.





Kanske tyckte barnen att titeln passade fint in...Såg sedan i en veckotidning, att den låg högt upp på listan över böcker som de rekommenderade, så jag ser framemot att börja läsa den.
Att ha en bra bok att sjunka in i är inte fel, är den riktigt bra så har jag svårt för att släppa den, då är den med mig överallt :)


Ha de fint, själv har jag haft en träff med bästa C....alltid lika trevligt, o som vanligt tog vi en sväng i byn o kollade utbudet...efter en god sallad på byns café.

/kramar


Tvättstugan i toppform... ;)

Ibland blir det som man tänkt sig, fast liiite mer. Igår hade jag en stor lust att STORstäda tvättstugan, o när den lusten faller in så är det bäst att passa på...vem vet när man känner så igen ;) Ut med allt i skåpen..torka av, slänga allt som inte används (jo sådant fanns i skåpen), ja ni vet, flitens lampa lyste starkt...I ett av skåpen har vi fritösen, den står där med olja i, den byts ju med jämna mellanrum, o jag funderade fram o tillbaka...Hm, ska jag tömma den, diska fritösen o göra den riktigt ren o fin...medans jag tänkte det o var på väg att plocka ner den från hyllan..så vips, tappade jag den...japp, det gjorde ju saken lättare, nu behövde jag inte fundera över det mer. Att torka olja är ju inte det lättaste, o alla mina handdukar som jag hade nedanför fick sig en dusch oxå....så, ja det tog sin lilla tid, men fint o rent blev det :)





Alla mina handdukar(de finaste, fulhanddukarna ligger gömda i skåpet ;) åkte in i tvättmaskinen, o sen hamnade de här i min fruktkorg (som faktiskt kan användas till lite av varje)..
Så mycket trevligare att tvätta när det är ordning o reda på grejjerna.

Idag har syster o kusinen varit här på lunch, jag bjöd på en vegetarisk brysselkålspaj (syster är vegetarian) o vitlöksbröd o en fräsch sallad till det. Vi hade en trevlig eftermiddag o som tur är mår kusinen bättre fast hon har ont...Gallstenar är tydligen inte att leka med, o blir det komplikationer på det så är det ännu värre.

Ha en skön kväll
/kramar

Häftig atmosfär, 50-tal...

Det blev inte pizzerian i grannbyn i Fredags, nej vi åkte lite längre o hamnade här (för första gången)...










Bellas Place i Bromölla..vilket coolt ställe. Gillade verkligen atmosfären där. Der serverar lite allt möjligt o just i Fredags var det tacobuffé, 69 kr kostade det.....billigt. Såklart kunde man beställa hamburgare o pommes, o det gör vi nästa gång vi är där...Om ni är intresserade kan ni gå in på deras hemsida bellasplace.se. De har även motel där man kan hyra rum med häftig inredning...50-talet när det är som bäst tycker jag...

Ha en skön kväll
/kramar


Himlen är så vacker så...

Efter en trevlig dag i stan med syster o hennes småtjejer, o en träff med bästa P så känns det lite roligare idag. Tom. vädret är något bättre, uppehåll men med lite kyla, har vi tur så kanske det kan komma lite snö...hoppas :)

Dottern tyckte att himlen var så vacker så hon ville att vi skulle ut o fota den...o som den goda mor jag är så gjorde vi det ;)





Ja inte så pjåkigt...
Grannflickorna var ute o cyklade (japp, utan vantar i smällkalla vintern ;) det känns som en vårgrej annars...men nejdå, inte i Blekinge, där kan vi cykla utan vantar mitt i vintern ;) Vi stod ute o pratade en sväng...o då frös jag som sjutton, så mina fingrar är stela som pinnar, så om det är några stavfel så skyller jag på det...

Ha nu en underbar helg
Här kommer inga söner hem så det blir nog en sväng till pizzerian i grannbyn ikväll ;)

/kramar

Paket är alltid kul...

Igår så fick äntligen paketen komma till sin rätta "ägare"...





Sedan granen åkte ut så har de legat här o väntat...Mini fyllde 6 år den 2:e Januri men var sjuk då, så igårkväll var det äntligen kalas för henne :)
Jag fick också paket igår...
I det paketet låg detta...





Ibland nappar jag på erbjudanden som : Få fyra nummer av Allt i hemmet (eller annan tidskrift...), och lite annat smått o gott...för det braiga priset, 98 kr... Ja, det lät ju faktiskt rätt bra, och de små o goda var väldigt fina...

Det som är väldigt skönt med kalas är ju att sätta sig vid ett dukat bord, eller hur? Bli serverad god mat, o trevligt sällskap. Sedan att syster hade gjort en dessert som inte gick av hackor gjorde ju inte saken sämre...Hon hade gjort en lakritscheesecake...åh, den var supersmarrig (och två!! andra tårtor, fast de smakade jag inte, gillar inte de klassiska tårtorna så mycket, men frusna, eller typ cheesecake är det godaste som finns :)

Idag har dottern tagit över köket, hon lagar till något som jag absolut inte får se innan servering...kul, o vilken tur jag har som har folk omkring som älskar att laga mat, då jag själv tröttnat rejält på det...

Ha en fin dag
(det har inte vi här, regnstorm skulle jag vilja kalla vädret idag :( )
/kramar



Tulpaner...

Årets första tulpanbukett är inhandlad...jo lite vårigt sådär, meeeen jag vill ha riktig vinter först egentligen. Igårkväll började det snöa...tjoho, men jag var/är realist så jag förstod att den inte skulle bli liggande..Visst hade jag rätt, idag har det töat hela dagen :( Ni andra får säga vad ni vill, men jag älskar verkligen vintern när den är som bäst, i mitt tycke, kall o snörik..Det ska vara ordentliga kontraster mellan årstiderna tycker jag. Det här "gråvädret" kan jag verkligen klara mig utan.





En vit bukett blev det...

Hopps ni andra har bättre väder än vad vi har här i Blekinge....

/kramar på er

Ut med julen o in med nytt...

Idag har julen städats ut...ja jag vet att många redan har gjort det, men jag håller på att åtminstone trettonhelgen ska vara över innan jag tar tag i det. När jag flyttade på julgranen dök den här lilla godingen upp....



I ärlighetens namn så var den ohyggligt stor...urk...men jag bet ihop o gav den ett bad i klosetten.

I Lördags skjutsade vi hem mellankillen till Karlskrona, vi tog en sväng inom Karlskronamöbler då vi behövde nya stolar till vårt runda köksbord. Där hade vi ju en bardisk innan o de barstolarna som vi hade till kunde man hissa upp o ner. Det var ju bra fast de var för höga ändå till det runda bordet. Vi hade tur o kunde plocka ihop fyra stolar o få ett bra pris :)



Vi ville ha fyra röda transparenta stolar, men det fanns bara två kvar...så då fick det bli två röda o två vita. Mycket skönare "sittställning" nu.
Efter det hälsade vi på min kusin som ligger på sjukhuset o har gjort sen dagen innan Nyårsafton...stackarn, hoppas verkligen hon är på bättringsvägen nu. Jag lämnade av en stor påse med inredningstidningar så har hon lite o bläddra i...
Senare på kvällen var vi inbjudna till grannarna på ostbricka...alltid lika trevligt. Kvällen avslutades med att vi ville kolla in deras tv som kan visa 3d filmer...haha, där satt vi o kollade på den nya smurffilmen med stora glasögon (som gjorde stora märken på näsan såg jag.... ;) till sent inpå natten...
Igår ville syster ha med mig till Ikea... o det tackade jag inte nej till...såååå, ja det har varit en härlig helg :)

Lite nya kuddar till soffan blev det oxå då Hemtex på gallerian Amiralen skulle lägga ner o sålde ut sitt sortiment till fantastiska priser :)





Den röda kudden är från Ikea, o till höger om den ligger en svart kudde i filttyg som är lite veckad sådär...men jag upptäckte att det var näst intill omöjligt att fota en svart kudde....

Ha nu en fin vecka
/kramar

Chokladpaj...

Idag skjutsade jag o dottern äldste sonen o hans flickvän till tåget i grannbyn. De har varit hemma två veckor så nu var det dags att åka tillbaka till verkligheten...plugg o med allt annat det innebär. När vi lämnat av ungdomarna så åkte jag o dottern till ett ställe som heter Markislagret, de har lite av varje. Dottern hittade en söt pajform som hon absolut ville ha, eftersom den var kraftigt nedsatt i pris så var det helt ok ;)





(oj lite suddig bild)
I botten på formen stod ett recept på en chokladmoussepaj...den måste hon ju absolut prova...



Mm, smarrig....Att det är Onsdag, nytt år med mycket sundare matvanor (haha..jovisst), spelade ingen roll, en pytteliten smakbit tog jag i alla fall...Man ska väl uppmuntra barnen när de gör något...alltså jag gjorde det bara för hennes skull ;)

Att det blir tomt i huset efter att killarna (ja när mellankillen med åker) är ju inte så konstigt...Men man vänjer sig fort vid både det ena o det andra. Att barnen växer upp o flyttar till eget, det vet man ju den dagen man föder dem...meen att det skulle så fort, det trodde jag inte...

Ha en skön kväll
Kramar

Tårar som känns...

Sitter här i soffan med ett otroligt tryck över näsan, o värk upp i huvudet...ja jag kan tänka mig att det nästan känns så om man har bihållsinflammation...Men, nu är det så att jag suttit här o lipat mig till det onda i näsan...Jag o dottern satt o tittade på filmen, A little bit of heaven (med Kate Hudson)...o ja, jag är så himla blödig. Tårarna o snoret rann...men ibland kan det vara "skönt" att se en film som griper tag i en...

Ikväll skulle vi åkt på kalas, Mini fyllde 6 år igår, men hon har blivit sjuk så vi får ta det en annan gång.

Ett nytt år har firats in, jag dukade som så många andra med lite silver, o granen stympades för att pryda bordet ;)






(här innan allt porslin dukats fram)

Hoppas året börjat bra för er, många kramar