GOTT NYTT ÅR MINA VÄNNER!!!!!



Eftersom jag är värdinna idag, o har lite o stå i blir det en nyårshälsning till er alla här......

JAG ÖNSKAR ER ALLA GOA BLOGGVÄNNER ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!!!!!!!

Och en trevlig kväll vad ni än tar er för...



Denna bilden får symbolisera vad jag hoppas på nästa år....kärlek, värme o ljus....

/kramar

Slappedagar...


Ja, var tar tiden vägen....Många dagar har nu gått i lugnets tecken. Vi har verkligen inte gjort för mycket nu i mellandagarna. Ätit gott...kollat på alla julfilmer som visats på tv (ja jag är lite smågalen i sådana filmer o har tom. ett par inspelade som jag ska titta på så småningom ;). Lillejul o julafton var precis så härliga som de brukar vara o tomten var snäll i år (ja som de flesta år). Barnen är nöjda o glada, o även vi vuxna såklart, och det är ju alltid roligt.

Jag, syster o dottern var på mellandagsrea, men jag kan lätt få lite panik (något överdrivet) med allt folk som sliter o drar i allt. Något handlat blev det inte direkt förutom presenter till Mini som fyller 4 år den andra Jan.

Dock fick jag med mig de här hem..



Ett par röda hyacintglas, men inte använder jag dem till det....nej, ljusstakar blev det av dem. Det svarta fatet i bakgrunden fick jag av maken i julklapp bla.

Hoppas ni haft en skön ledighet och att ni är laddade tilll nyårsafton. Som vanligt firar vi det med syster o hennes familj, de kommer hit o vi äter gott o umgås hela kvällen. Såklart (för männen/pojkarna i familjerna) blir det lite raketuppskjutning vid tolv-slaget....Konstigt att mansfolket roas så utav det ;). Vi går ut på backen o har hela byn nedanför oss, där är utsikten så bra så att varje år kör folk upp bara för att stå där o titta på alla raketerna....(tydligen är det värt att hålla sig nykter för en sådan sak ;).

Ha en fin kväll

/kramar

Julönskning!!!



Nu är det inte många dagar kvar att vänta på tomten :)
Har lite svårt för att förstå hur snabbt tiden fram till självaste dopparedagen har gått. Glädjen är stor över att vår fina vita snö ligger kvar, och med de många minusgraderna vi har så är nog chansen stor att den ligger kvar till julafton. Det glädjer mig väldigt mycket.

I helgen har vi haft "bagarstuga" här. Vi har gjort 4 sorters julgodis och maken har gjort julsnaps o glögg. Julen är annars en högtid där en massa alkoholhaltiga drycker inte hör hemma (tycker jag). En snaps till sillen hör väl till och en o annan julöl, men att sitta o dricka sig berusad...nej tack. Julen är först o främst barnens högtid o vad är tråkigare än att se sina föräldrar berusade....?

Vill önska er alla en underbar jul...











Äldste sonen har gjort en liten söt blinkande julgran......

Ja, lite handlande finns kvar men annars kan julen få komma....jag är redo (nästan ;)

Så, EN RIKTIGT UNDERBAR JUL ÖNSKAR JAG ER ALLA!!!!!

/kramar

Snö är så vackert...


Humöret kan verkligen påverkas av vädret, det är jag ett tydligt bevis på. På sommaren kan jag stå ut med någon veckas dåligt väder, men blir det mer så deppar jag ihop (nästan). Likadant är det på vintern, vilket jag märker så tydligt nu då vi äntligen fått vinter här. Vinter för mig är många minusgrader, snö o lite sol på det....då är det toppenväder, enligt mig.

Så, idag har det varit (o är fortfarande) en toppendag....

Här kommer lite bilder från min o Mailas promenad idag (tagna med mobilen).



Föresten börjar med ett foto jag tog igårkväll när jag o dottern tog en promenad..





Vi bor nära skidbacken, o kanske de sätter igång snökanonerna o liftarna om det vackra vintervädret fortsätter..





Ja, jag tycker det är så vackert när snön har lagt sig...



Här har Maila fått upp ett spår...nosen körs ner i snön o sen står hon så ett bra tag, sen kan vi traska vidare....

O vad jag gillar vintern när den är som bäst...ja som idag.

Nu kan det få bli jul snart så snön ligger kvar ;)

/kramar på er

Snö o tomtar...



Så, då var alla julkorten skrivna o ska bara postas.....Jag är visst alltid ute i sista stunden med det, men de brukar komma fram i tid i alla fall ;)

Tro det eller ej, men såhär ser det ut hemma hos oss....



Kan knappt tro det själv...ska vi efter många år äntligen få en vit jul...hoppas, hoppas. Det är ju inget tjockt lager men det är i alla fall lite vitt när man tittar ut.





En lite suddig bild på mina kära tomtar som jag fick i julklapp av dottern förra året...så söta så...

Idag är det exakt 5 år sedan (kl 15.00) sen jag körde upp o klarade körkortet....vilken stor dag det var. Lyckan var enorm o jag gick som på moln hem.....

Ha en fin eftermiddag/kväll

/kramar på er

Ännu mer jul såklart...


Ett enkelt sätt att "pimpa" sina vanliga krukor till lite mer julkrukor (om det nu finns något ord som heter så?)....





Jag knöt ett rött snöre om krukorna o hängde en "etikett" i zink på snöret....blev genast lite mer juliga (i mina ögon).....

Maken kom äntligen hem med nötterna....ja i dubbel bemärkelse då ;)



Mm, så gott (o nyttigt, eller hur?)



Måste med bara göra lite pr för den bästa nötknäckaren. Förra året slet vi ut två stycken, så till slut la vi en lite "dyrare" peng på en riktigt bra en....o den visade sig vara just så, den är från Drosselmeyer.

En trevlig tredje advent önskar jag er alla.

/kramar

Mat o bak...

Fick ett sms från den utflyttade sonen igårkväll...
Det stod:
Hej, lagade just mat, falsk nötfilé med ris o lök/brunsås...Kokta grönsaker med! Blev jätteäckligt! Står o väntar på min hamburgare nu...Ha de bra! Kram!
Haha, kunde inte låta bli att småskratta lite o sen ringde jag upp sonen. Jo han hade inte kunnat äta upp maten så för att stilla hungern fick han gå o köpa en hamburgare. Han blev lite inspirerad då jag gjorde falsk fläskfilé o bjöd på när vi firade hans födelsedag, o det gillade han verkligen....

Eftersom han ibland kollar in min blogg så tänker jag skriva ner receptet här, ja även till er som vill prova på.

Svampgratinerad falsk fläskfilé

4 port
500 g fläskfärs
1,5 msk aromat
salt o svartpeppar efter behag
Blanda allt och forma till en korv, lägg den i smörpapper o lägg den i frysen. Ska vara halvfrusen när man ska tillreda den, så den kan ju ligga i frysen länge för att sedan ta upp o låta den tina lite. Skär färsrullen i skivor stek dem gyllene i margarin i stekpanna. Lägg skivorna i en ugnsäker form.

Sås:
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
kinesisk soja
1 påse frusen svamp
riven ost

Stek svampen (låt den gärna rinna av lite först), häll över grädde, creme fraiche och soja. Låt småputtra o häll såsen över skivorna i formen. Strö över lite riven ost o gratinera i ugn, 200 g tills osten smält. Servera med pressad potatis, ris, hasselbackspotatis el dyl och en sallad till.

Det blev väldigt gott och inte en enda som var på kalaset kunde gissa vad för något "kött" jag använt, alla gissade på just fläskfilé....Så nu har jag gjort ett par falska filéer som ligger i frysen för att användas till något gott, såsen kan ju varieras..

Önskar er en skön helg



Nu har jag hittat mitt söta tomtepar, o slingan som går på batteri håller fantastiskt länge, säkert hela julen som förra året....I hallen står de o välkomnar...



Förra helgen när sonen var hemma gjode vi ett pepparkakshus (första ever...), killarna gjorde ritningen (alla uträkningar), o sen kavlade jag o tog ut alla väggar o tak...garneringen hjälptes vi åt med...Inte blev det särskilt snyggt, snett o vint, men kul hade vi i alla fall....o det doftar pepparkaka i hela vardagsrummet.

/kramen på er

Tänd på mig...


I dessa juletider så kommer det en hel del reklam i brevlådan med många julklappstips...Vilket iofs är jättebra, meeeen jag undrar så vilken/vilka som köper ett nytt matsalsmöblemang, en ny soffa eller tex. en lampa för tio tusentals kronor till någon i julklapp.. Inte jag i alla fall. Visst det är ju väldigt individuellt hur mycket man lägger på julklappar, men jag tycker att det är o ta i, ordentligt. Julen handlar ju inte om det, att köpa en massa, men det är väldigt lätt att dras med i hysterin.

 Jag tycker egentligen bäst om tiden innan själva julafton, man myser, bakar, lagar god mat o fryser in, pyntar o donar. På själva julafton går nästan luften ur mig....snyft då är allt plötsligt redan över, det man gått o sett framemot. Nu på senare år uppskattar jag mellandagarna väldigt mycket. Då blir det mycket hemmamys, filmtittande, ätande av rester o annat gott, o kanske man slänger in någon trevlig (?) mellandagsrea.....Jaja, ett som är säkert är att det blir jul, och man hinner, varje år hinner man med allt som man har hittat på att man måste hinna.....eller hur?

Idag har jag förutom veckostädat hunnit göra något helt onödigt däremot ;)



Hm, vad kan nu detta vara???



Jo alla tändkuddarna till kaminen la jag i denna burk o klippte ut en bit dekoplast o skrev på den med pennan från Granit (den som går att skriva på i stort sett vad som helst för att sedan kunna sudda ut om man vill).



Vid kaminen får den stå, o jag hoppas ingen missar var tändkuddarna ligger någonstans ;)

Ha en skön kväll, jag har precis tänt på o håller på att ta värme....

/kramar på er

Gottebordet börjar fyllas på ;)



Så då har vi (jag o mellansonen) varit nere på körskolan o skrivit in honom....Det är ju bara lite mer än ett halvår sedan äldste killen tog sitt körkort så det är ju bara att på det igen ;) Det som är knasigt är att man måste gå handledarutbildningen IGEN...Maken gick med äldste sonen, där hade vi inget val för jag hade inte haft mitt körkort i fem år (vilket man måste ha haft för att få övningsköra med någon)....Men nu den 15:onde Dec har jag haft körkort i fem år såååå i praktiken skulle jag kunna köra med mellansonen....Hm, återstår att se om jag törs det ;)

Jul, jul strålande jul....
Har ni någon julkänsla? Tittar man ut, så finns det inget därute som på något sätt kan visa på att det snart är jul..Ingen snö, knappt ens minusgrader (jo en dag denna veckan har det varit det...) Så snälla, ge oss en vit jul, då skulle jag bli så glad...

Man får ordna julstämning inne istället då...



Skänken i vardagsrummet får alltid tjäna som gottebord i juletider, igår köpte jag den första (ja det blir kanske fler.. ;) chokladasken.. Senare framöver får inget annat plats än just gotter...nötter, julskumtomtar, hemmagjort julgodis mm där...När äldste sonen var hemma förra helgen undrade han varför inte gottbordet var klart..hihi



Enkla söta tomtar står här o vaktar...



Även här hänger en krans som jag bundit av granris o lite annat tjafs...

Ha en underbar helg mina vänner

/kram

Gästrum...



Dotterns "gamla" rum har förvandlats till gästrum/äldste sonens krypin när han är hemma. Vi har inte gjort något särskilt med det, inte köpt något nytt förutom en tygbit som jag gjorde en tygtavla av.....

Här kommer lite bilder...



Det första man ser när man stiger in...Detta gamla linneskåpet har varit min mormors o morfars, o det har stått i förrådet i ca 2 år. Jag har inte haft plats för det o det har tom varit till salu på blocket...men ingen har varit intresserad :) Nu fick det åka in igen, o vilken förvaring det är i det, väldigt tacksamt....






Jag gjorde en krans att hänga på dörrarna...



Ljusstake som lyser upp ;)

Jag gillar att blanda gammalt o nytt (o sen blev det som så att de "överblivna" möblerna åkte in här)







Sydde en sängkappa (för under sängen är det gott om plats där vi förvarar en del saker)...Hade en hel påse full med tyger som nu kom till användning här inne :) Vill gärna köpa lite nya saker som överkast, kuddar, matta mm, men det får bli en senare fråga..



Lite grönt på hyllan över sängen...

Ikväll ska jag o maken på bio, Luftskeppet som sprängdes...hoppas den är lika bra som de andra filmerna i triologin har varit...

Ha en skön kväll

/kramar